龍珠小站の論壇

Login

免註冊即享有會員功能

搜索
查看: 473|回復: 12

[內含劇透]美隊3集中帖

6萬

版主

MoonSpring

我未睇,你地自己發揮

完全體

A.K.A. ON9

娛樂性十足 講故事方面流暢 MCU新人物蜘蛛俠同黑豹都做得好好 出場唔突兀 有理由去參戰

特別係蜘蛛仔 好滿意 佢同tony互動好正 期待佢套solo

但故事張力唔夠

寫zeemo的仇恨寫到到喉唔到肉 仲有結局完得太快太突破 我個場好多人見到佢彈credits"下"左聲

機場大戰epic fight!好正!!!

9/10
回復

1萬

版主

2.5好過前兩套
幻視巧打耳牙

回復

2萬

版主

信長

其實缺點就是本片竟然存在一個反派,有點浪費了角色

其他幾乎無可挑剔
回復

超2

( ͡° ͜ʖ ͡°)

點解E部係特攝區?
回復

1萬

版主

凜冽蒼泉並櫻花

成套戲整體上唔錯,故事流暢而不冗重,但喺某啲場景轉換嘅剪接位就有啲突兀,雖然大大隻字寫住場景轉到咩地方係夠清晰易明,但係短短廿分鐘呢種剪接手段出現咗好幾次,毫無美感之餘亦都令人覺得煩厭。

到講劇情:

交叉骨實在太好笑,Marvel之前釋出嘅Footage十部當中七八部都有佢嘅身影以為呢條友由美隊2撐到美隊3,成功從神盾局監控下走得甩,仲換埋新裝備會有幾好揪,結果一同美隊隻揪就馬上被對方收皮,最後仲要自爆而亡,原來佢只係為咗令"因復仇者行動導致民眾傷亡"再加多筆數而已。

之後到《索高維亞協議》出現咗之後,本來氣氛都仲未緊張到極點、美隊都冇咁躁,結果Tony呢個傻仔被人撩一撩就即刻發哂茅,開始軟禁隊友……喂大佬,Witch同Quicksilver又係因為你啲武器家破人亡嘅,奧創又係你搞出嚟嘅,結果佢走咗去索高維亞玩人造隕石,砸死咗人,人哋老母嚟找你晦氣,你就入隊友數?WTF?

不過講返《索高維亞協議》,成個協議從根本上已經可以睇得出人性,狡兔死走狗烹,更輸打贏要:復聯一外星人入侵破壞紐約,入復仇者數;美隊2九頭蛇入侵神盾局嘅兵器,被美隊破壞、互相擊墜,入復仇者數;復聯二奧創玩人造隕石,又入復仇者數,但反而始作俑者Tony走到邊度都仲係咁受歡迎,WTF?

睇到家陣,反而覺得成件事入面最不負責任嗰個,就係Tony。

然後到聯合國會議爆炸,冬兵張相一出現,個個就高哂潮,大義凜然咁話要去捉冬兵,實際上已經落死命令殺無赦,聯合國不愧為流氓聚會,自己所定嘅規矩由自己破壞。

黑寡婦又係蠢蠢哋,一方面黑豹已經着哂燈,要狗衝去殺冬兵,而黑寡婦一方面又係咁叫美隊唔好插手……首先,妳哪裡來的自信會覺得所謂嘅特種部隊會夠冬兵打?其次,最具正義感嘅美隊你唔信,反而要信一邊發哂茅,話要殺無赦嘅聯合國流氓去捉冬兵?

當場我就心諗:「咁你即係要攞人兄弟祭旗又唔畀人插手啫。」

再後少少,終於影到巴奇脫離九頭蛇控制之後嘅生活,的確係幾溫馨,但跟住就見到我哋呢位70年來 來無影去無蹤嘅刺客被一個路邊報攤老闆發現,說好的70年以來無影無蹤呢?定係神盾局太廢,廢到用上整整70年都搵唔到一個人?

之後美隊見到冬兵之後,頭腦就即刻Off-line,傻到德國SWAT一上門捉人就幫冬兵殺出一條血路(無死人),成場追逐戰入面,美隊毫無避嫌之心,幫冬兵走佬幫到出哂面。

(打到攰,之後再打落去)
回復

6萬

版主

MoonSpring

#TeamCaptainAmerica
不得不佩服預告中的神剪接,到正式觀看時卻是另一回事
(例如以為緋紅女巫是因為看到索高維亞想起快銀而感到傷心,怎知不是)

有些人認為這次內戰存在著反派不太好,我反倒認為他們對推進劇情滿有幫助的…

對Tony的想法與正死差不多…
回復

宇宙霸王

剛剛睇左,真係好好睇,可惜跟漫畫比差好遠
先講吓好嗰方面:
故事十分流暢,基本上冇中途去廁所都會明晒所以嘢,而且每個人立場理由十分充足,例如Tony因為內疚,cap為了不想政治介入行動及幫基友,黑豹為復仇,spider 因為有heart等,只有鷹眼同antman冇充分理由。最正係打鬥,每個人除左幻視都有表現,唔係得tony or cap solo。特別係spider ,真係喜出望外,(梅嬸好姣……)。ironman嘅劇情令人好傷感,跟漫畫一樣,睇得出佢跟本唔想打teamcap同留手
唔好嗰方面:交叉骨好浪費,索高維亞條約嘅出發原因好差,原著係好多平民抗議加反對heroes甚至有激進分子打heroes先令政府重視問題同訂立,但電影變左係官療政治,甚至主權問題(如hero去外國打鬥),完全體現唔出係民眾壓力。而且cap打嘅原因好………只係為基友,跟原本為freedom同heroes'private而戰嘅高尚理由比好唔店,只有紅女巫係為呢點而戰。仲有,兩team人開戰理由又係白痴,由原著因反條約捉人而開打,變左因為幫基友而變幫凶俾人捉而打
回復

6萬

版主

MoonSpring

丫,補充一下
預告中不是有一幕在機場戰鬥時女巫飛起來的嗎
我一直很好奇她到底要飛去哪裡,因為看拋物線的話她的落點是沒有人的
然而在正片中的下一幕,她的確著地後才打架…(你飛來幹什麼…)
回復

宇宙霸王

正義的死神 發表於 2016-4-27 08:59 PM
成套戲整體上唔錯,故事流暢而不冗重,但喺某啲場景轉換嘅剪接位就有啲突兀,雖然大大隻字寫住場景轉到咩地 ...

其實Ultron單野唔係tony錯晒,係紅女巫對佢施法先創造,所以始作俑者應該係紅女巫
而且tony俾人老母問候,所以內疚才支持條約
而入隊友數,其實所有avengers都有責任,始終佢地確係有令平民傷亡
而軟禁紅女巫,其實都不無理由,始終佢未能完全控制到自己能力,加上片頭佢間接令好多人死,市民亦可能會問候佢甚至打佢
至於最後軟禁明顯係因為幫兇犯法,雖然bucky只係疑犯,但teamcap算係幫手逃獄

回復

2萬

版主

信長

Tony作為MCU入面描寫最深既主角黎講,係最為人誤解既一位黎,但其實各部電影既情節入面

其實唔多唔少顯示左佢係一位表面衰格但其實內心甚為善良既人,但好多人淨係睇到佢屎棍王既一面

由Iron Man由部曲起,Tony就一直負起佢自己要負既責任,佢停產武器,是為左世人不再因佢既產品而受傷,獨力對付滿大人,是為左解決因自己而成的魔頭

同樣地,佢作為第一個首推《索高維亞協議》既人,其實都係為自己既行徑而負責

好多人覺得奧創一事係搞屎棍之最,但其實無諗過佢背後既動機,佢希望有一樣野取代到復仇者聯盟去保護世界

因為復仇者大多都只係有異能,或者只係較為強大既"人",除左一樣會受生老病死困擾之外,更重要既係人有感情,受感情影響難以避免有出錯,就無可避免地出現不必要的傷亡,同佢討論既Banner好明顯都知道呢點,唔係好戰派既佢都選擇左幫手

其實呢樣都係佢為自己負責任既表現,只係好心做壞事,反而製造左個敵人出黎

在Iron Man 第二和三集時我們不難發現,Tony其實係最常被政府同傳媒所困擾既人,比起其他英雄而言,佢更清楚國家玩政治同傳媒既手段,呢啲野美國隊長佢地未必體會得到

美國隊長在今次先真正感受到黎自他人既壓力,但一早承受開既Tony當然會選擇妥協,和世人作對,名聲只會更難聽,往後行動只會更多障礙

那怕在Iron Man 2果陣,我地仍然見到佢係一個玩世不恭,當班議員係無到既Tony,最終都要選擇同各國妥協,就知道他其實並非不負責任,想隊員幫佢分擔埋,而係佢自己已經承受太多,佢唔希望佢既朋友行返佢條舊路

佢渴望被理解,但反而被視為壞人,其實都幾無奈

和看似大義凜然既隊長唔同,可以理解到Tony既人唔多,由始至終同佢行得最埋既人只係得Pepper同Rhodey

Pepper理解佢,但接受唔到Tony繼續做Iron Man,離開左佢

Rhodey係佢既知心好朋友,但響機場一戰佢被打至重傷,覺得自己拖左朋友落水既Tony果一刻其實係非常絕望

但佢以為佢仲有CAP呢個戰友,點知到最後一刻先發現,原來CAP先係一直欺騙得佢最耐既人

響呢一刻,佢失去左一切,一直相信緊既野在一瞬間破滅,消失

要不是Rhodey最後能康復過來,Tony大概也只剩下仇恨推動他自己

即使被背叛,欺騙,他最後還是選擇了無言支持轉為地下活動既隊長

因為他知道了自己不能被仇恨所操縱
回復

2萬

版主

信長

正義的死神 發表於 2016-4-27 08:59 PM
成套戲整體上唔錯,故事流暢而不冗重,但喺某啲場景轉換嘅剪接位就有啲突兀,雖然大大隻字寫住場景轉到咩地 ...

從當時既局勢黎睇,入復仇者數係無可避免既事,組成團隊後,任何個人既行動都被歸納為一隊人既行為(事實上打九頭蛇係成隊都有份打),Tony本身用某人事件做例子,只係反映左佢地既行動所帶黎既破壞

咁一開始交叉骨單野Tony無份搞,咁佢算唔算係被入數...

冬兵唔係要活捉而係要殺其實好合理,首先我地睇下個情況

冬兵響美國隊長2之前,響呢幾十年之間不斷幫九頭蛇執行大量暗殺任務,甚至暗中行動挑起戰爭

在本片之中成為謀殺某國元首,傷害多國元首政要既頭號疑犯

都唔好話佢係咪真係有炸到維也納,淨係CA2之前果幾十年所做既野,佢死十次都唔夠

中間能夠係活捉而唔係直接槍決,我諗已經係Tony幫口既結果

黑寡婦叫隊長唔好插手係一個幾明智既選擇,首先本身就有Tony坐大本營,或者會講得掂令冬兵唔使死

佢叫隊長唔出手既真正原因,係因為佢深知隊長一定會協助冬兵逃走

分析下當時既情況,果時因為一開始既意外令國際同復仇者對立,響呢個敏感時期,復仇者就算幫手捉冬兵都未必會收返對復仇者既管制

更何況係出手幫疑犯逃走?

反而係隊長一幫冬兵手,佢地就變左做罪犯,令各國更加傾向管制復仇者聯盟

老實講,隊長先至係真正一個累全家既人

Tony主動請纓話捉CA,已經係抱住自己出手仲可以留情既想法

PS:其實神盾局係無搵過冬兵,CA2之前神盾局其實就係九頭蛇,無搵既需要

CA2後神盾局只係一個好細既地下組織,自然都唔會搵冬兵
回復

宇宙霸王

金田一一 發表於 2016-4-29 08:59 PM
Tony作為MCU入面描寫最深既主角黎講,係最為人誤解既一位黎,但其實各部電影既情節入面

其實唔多唔少顯示左 ...

Pepper離開係因為影后冇簽約同唔想再做同一個角色吧

Btw,金田所講小弟完全贊同
可惜的是電影變左向政府交代,而不是像漫畫一樣向公眾交代
回復